Nyitva tartás, szünetek

 

A Waldorf-óvodák hagyományosan reggel 8.00 és 13 óra között tartanak nyitva, azonban a körülmények változása egyre szélesebb körben teremt új igényt az egész napos foglalkozás biztosítására ebben az óvodatípusban is.

Ehhez az igényhez alkalmazkodva már nálunk is két program közül választhatnak a szülők: a hagyományos félnapos mellett a délutáni foglalkozást is magába foglaló egész napos lehetőség is nyitva áll előttük.

A Waldorf-pedagógia ajánlása szerint a közösségben töltött időt, ami sok ingerrel látja el a gyerekeket, lehetőség szerint a csendes, nyugalmasabb otthonlét követi. Fontosnak tartjuk a gyermekek pihenését mind délutánonként, mind egy-egy nagyobb, általában 6 hetes ciklus után. Ez magyarázza a Waldorf-óvodákban szokásos gyakoribb óvodai szüneteket is. Ennek célja az, hogy a gyermek fel tudja dolgozni és mélyen magáévá tudja tenni mind a napközbeni, mind az egy-egy nagyobb ciklus során őt ért élményeket.

A nagyobb ciklusok utáni élményfeldolgozó szünetek egy őszi egy hosszabb tavaszi szünetben öltenek testet. Természetesen a karácsony és újév közötti időszak is otthon telik. Februárban farsang után egy hét ún. síszünetet (takarítási szünet), nyáron pedig az óvodai tanévet záró János-ünnep után, június második felétől augusztus végéig szünetel a pedagógiai programmal végigkísért óvodai élet. Ezek a szünetek a pedagógiai program részét alkotják, vállalásuk a jelentkező családok részéről felelős döntést feltételez.

Reklámok